voor-jezelf-opkomen
  • Comments:Off

Voor jezelf opkomen, hoe doe je dat?

Er zijn een aantal redenen waarom het moeilijk is voor jezelf op te komen. Zo kun je niet ad rem genoeg zijn. Dan weet je niet direct een goed antwoord te geven. Als je later over de situatie nadenkt, weet je wel precies wat je dwars zit en wat je had kunnen zeggen.

Je kunt ook bang zijn voor een conflict want als  je een duidelijk weerwoord geeft, loop je de kans dat de ander boos wordt en je daarna nog meer onder druk gaat zetten.

Of je bent bang dat als je nee zegt, je te weinig rekening met de ander houdt. Door iets te weigeren zouden anderen kunnen denken dat je alleen maar aan jezelf denkt. Of misschien ben jij wel verlegen en wil je het liefst dat niet alle aandacht op je gericht is. Door weerwoord te bieden krijg je juist meer aandacht en dus is het gemakkelijker om snel toe te geven.

Maar ook te weinig zelfvertrouwen  is de kern van een gebrek aan assertiviteit en belemmert het voor jezelf opkomen. Je hecht niet genoeg waarde aan je eigen mening, je eigen voorkeuren, je eigen gevoelens en dus probeer je een ander tevreden te stellen.

Ik voel dit als voor mezelf opkomen niet lukt

  • Ik blokkeer als ik zou moeten zeggen wat ik vind
  • Ik voel me misselijk als ik een mening moet geven
  • Ik voel me opgejaagd als ik ineens persoonlijk wordt ‘aangevallen’ of aangesproken op iets waarvan de ander vindt dat dit anders moet
  • Ik voel mij niet bij machte om mezelf trouw te zijn en uiting te geven aan mijn gevoel
  • Ik houd van een goede sfeer en ben sfeergevoelig

Ik versta dit onder voor jezelf opkomen

  • Ik wil benoemen wat ik voel
  • Ik wil mijn mening kunnen en durven geven
  • Ik wil de juiste toon en houding aannemen waarin ik mij daadkrachtig voel en vertrouwd in mezelf en met mezelf.
  • Ik wil waarde hechten aan mijn innerlijke drives en moves en dit uit kunnen en durven dragen

Wat kan ik voor jou betekenen?

Je kunt leren voor jezelf opkomen

Ik leer jou hoe je jouw gevoel kunt blijven uitdragen zonder hierin ‘de weg kwijt te raken’ in een gesprek. Samen werken wij ernaar om tot een vertrouwde dynamiek te komen.

Door interesse te tonen in ieder ander waarmee je in relatie zult staan en door het tonen van begrip aan de ander leer jij hoe je ook de andere persoon laat ‘werken’ aan jullie interactie. Hierdoor krijg jij de ruimte krijgt om bij jezelf te blijven. Je gaat leren om jouw mening te geven op een rustige manier. Zodat je jezelf kunt blijven voelen en in je eigen kracht kunt blijven staan.